MC pakking
MC pakking

Det er en del ting å tenke på for å velge rett bagasje til Motorsykkel

Når du skal på tur, så må du få med deg den bagasjen som du trenger. Det å kunne feriere på motorsykkel er viktig for mange og da dukker det jo opp et behov. 

Hvor mye bagasjeplass trenger du egentlig? Husk at all bagasje, kanskje med unntak av tankvesker, vil påvirke kjøreegenskapene til motorsykkelen. Både i form av balanse og aerodynamikk. Du vil også se det på drivstofforbruket, så bruk litt tid på å planlegge hva du MÅ ha med deg. 

Hvor ofte du skal bruke bagasjen? Er det kun når du skal på langtur, eller skal du bruke den hver dag? Kanskje holder det med en rimelig løsning som en vanntett bag man stropper fast? Eller skal du ha med deg en passasjer på langtur? Da er ofte en kombinasjon av tankveske, sidevesker og toppboks det man trenger. Da får man 110-140 liter lastekapasitet og det bør være tilstrekkelig for de fleste.

Hva typer bagasje finnes til motorsykkel

Når det gjelder bagasjeløsninger til motorsykkel, så snakker vi i hovedsak om: 

  • Tankvesker som man har oppå bensintaken. 
  • Sidevesker som henger på siden av motorsykkelen. 
  • Tailbag/toppboks som man har bak på motorsykkelen. 

Vi skiller gjerne også mellom myk og hard bagasje.

Tankvesker

Dette er bagasje man har på toppen av bensintanken, derav navnet, og er gjerne den type bagasje man skaffer seg først. Det er rett og slett en praktisk måte å oppbevare det mest nødvendige som telefon/lommebok, en lås eller kanskje et regntøysett. Den er lett å ta av og på, og når den ikke er i bruk er festemekanismen lite synlig. 

Med tanke på tanken.

På de fleste motorsykler er det klargjort for feste av en tank-ring rundt bensinlokket, tankvesken festes så til denne tank-ringen. Dette gir solid forankring og tankvesken ligger da litt over tanken slik at lakken ikke skades. Siden tank-ringen er fastmontert på motorsykkelen, kan noen modeller også kobles til det elektriske anlegget på motorsykkelen, slik at man kan få strøm i tankvesken til å lade f.eks. telefon, powerbanks osv. 

Det finnes også magnetiske tankvesker, og tankvesker som festes til motorsykkelen med stropper. 

Tankvesker kommer i mange størrelser, fra små med plass til lommebok og det mest nødvendige, til store på opptil 22 liter. De kommer også i mange fasonger, slik at man kan finne den som passer best til profilen på tanken din. Kort fortalt, så finnes det en tankveske som vil passe til din motorsykkel, uavhengig av merke eller årsmodell.

Toppboks

Monteres helt bak på motorsykkelen på en egen brakett. Normalt er boksen laget i ABS plast eller aluminium. Toppbokser gir deg et låsbart rom på motorsykkelen, med plass til for eksempel hjelmen din. Mange kjører fast med toppboks, og spesielt dem som bruker motorsykkelen til pendling, det er rett og slett veldig praktisk med et "bagasjerom".

Det er mange passasjerer som foretrekker å sitte på med motorsykler som har toppboks, det gir ekstra komfort i form av en ryggstøtte og ekstra trygghet siden den tar imot ved for eksempel hard akselerasjon.

Tailbag

Dette er bagasje som man gjerne fester på passasjersetet og stropper fast. Dette er populære løsninger for dem som ikke kjører med bagasje ofte, og et fint alternativ til å kjøre med ryggsekk. Du finner tailbags i flere størrelser, alt fra 7 - 90 liter. Mange kombinerer gjerne tankveske og en tailbag, dette holder veldig ofte for en helgetur. Da opprettholder motorsykkelen også en slank og aerodynamisk profil.

Sidevesker

Sidevesker monteres på hver side av bakhjulet. De fleste modeller er i ABS-plast eller aluminium, og monteres/klikkes på bagasjebærere som igjen er permanent montert på motorsykkelen. Dette er en robust og god løsning, som fjerner eventuelle bekymringer om at bagasjen skal løsne. Trenger du mye plass er dette rett type bagasje. Sidevesker gir et lavere tyngdepunkt enn andre typer bagasje, ulempen er at man øker i bredden, og det kan gi noen aerodynamiske utfordringer i høyere hastighet. 

Mange liker denne type bagasje rett og slett fordi den er låst fast i motorsykkelen, man kan med andre ord gå fra motorsykkelen og vite at bagasjen er trygg. Når man kommer fram fungerer sideveskene som kofferter og er lett å bære med seg. Bagasjen i seg selv er da tørr og fin.

Sidevesker kombineres veldig ofte med toppboks og tankveske, da har man plass til det meste. Er det behov for mer plass, kan man også utvide med en bag over salen eller over sideveskene som på bildet. 

Salvesker

Det finnes modeller som ikke monteres på bagasjebærere. Dette er gjerne klassiske salvesker som henger over salen og festes med stropper. Ulempen er at stropper i nærheten av bakhjulet kan være skummelt hvis det ikke festes korrekt.

Diverse bagasjeløsninger

I tillegg er det mulig å få bagasje på siden av tanken/motoren og universalløsninger som i prinsippet kan monteres hvor som helst på motorsykkelen. Det finnes også praktiske pakksekker og løsninger for å pakke telt, soveposer o.l.

Hva bør du tenke på?

  • Sjekk om bagasjen er vanntett eller vannavvisende. Dette kan være avgjørende hvis du skal på langtur i dårlig vær. Det er ikke noe som er så surt som våte klær når du kommer frem.
  • Er bagasjen lett å demontere f.eks ved fylling av drivstoff? 
  • Er bagasjen lett å ta med seg etter at du har parkert, eller er det en bagasje som du har tenkt å bli værende på sykkelen.? Noen bagasjer fungerer som en koffert som du tar med deg, andre som en ryggsekk.