MC Lappen
MC Lappen

Slik blir du en motorsykkeleier

Det nærmer seg sommer, påsken er over og det begynner å bli en stund siden vi stilte klokka en time fram. Kveldene begynner å bli lysere og gradestokken viser stadig høyere temperaturer.  Endelig skal motorsykkelen ut fra vinterdvale. Igjen skal vi kjenne på friheten ved å suse rundt på to hjul. Over små bakketopper, rundt smale svinger og kanskje kjenne litt på bunndraget på en åpen, rett strekning. For det er noe eget. Det kiler i magen og sitrer i kroppen. Bare lyden får frem et glis som hadde gått trill rundt hadde det ikke vært for hjelmen. 

Men for noen er det ikke helt kommet i gang enda. Kløen etter å oppfylle drømmen om å ta lappen og få seg en sykkel klør i hodet som starter som noe umerkelig og som drar seg over i vilt søk på nettet. “Kanskje jeg skal fullføre drømmen og unne meg en ny motorsykkel i år?” Noen vil bytte ut den de har og kjenner på savnet vår etter vår.  Vi tenker, grubler og snakker med oss selv og argumenterer for hvorfor det er lurt å gjøre alvor utav det akkurat nå. Uavhengig av debattklima i ditt eget hode, legger vi opp veien for å realisere drømmen i denne artikkelen.

Det første du trenger er MC-lappen

For å kjøre motorsykkel må du ha MC-lappen. Statens vegvesen skiller mellom tre klasser motorsykler: A1, A2 og A. Hvor gammel du er avgjør hvilken klasse du kan kjøre, og kriteriene her er motoreffekt (kW), egenvekt per kilo og slagvolum (ccm), også kjent som «kubikk»:

Lett motorsykkel

Klasse A1 (lett motorsykkel) har aldersgrense 16 år og du kan øvelseskjøre fra du har fylt 15 år. Slagvolumet kan maks være 125 kubikk.

Mellomtung motorsykkel

Klasse A2 (mellomtung motorsykkel) har aldersgrense 18 år. Sykkelen kan ha maksimal effekt på 35 kW eller 47,6 hk og du kan øvelseskjøre fra du er 16 år gammel.

Tung motorsykkel

Klasse A (tung motorsykkel) har aldersgrense 20 år, forutsatt at du tok lappen på mellomtung MC (A2) som 18-åring og har to års erfaring. Ellers er aldersgrensen 24 år. Med klasse A er det ingen begrensning på effekt og kubikk. Har du ikke kjørt MC før, kan du øvelseskjøre fra fylte 22 år.

Det kan faktisk være mulig å ta et 7 timer langt kurs for å få overgang mellom sertifikatene.

Liste over trafikkskolene finner du her.

Så var det sykkelen da...

Det er noen ting du bør tenke på mår du skal ha ny sykkel. Det er viktig at du finner en motorsykkel du trives på og det er anbefalt at du derfor prøvekjører flere typer før du bestemmer deg. Trivsel handler om sittestilling, høyde, komfort og hvordan sykkelen kjennes ut når du kjører den. Er det lenge siden du hadde egen MC, har du aldri eid egen motorsykkel eller ønsker du å bytte motorsykkeltype (f.eks. fra adventure til naked) er det lurt å begynne med en sykkel der du rekker ned til bakken når du sitter på setet.  Det gir økt komfort og trygghet.

Tenk også gjennom hva du skal bruke sykkelen til og hvor. Skal du i all hovedsak kjøre til og fra jobb og aktiviteter, skal du cruise på landeveien eller drømmer du om å lange turer på grus?

Viktig med sikkerhet

Sikkerhet er viktig. Sørg derfor for at motorsykkelen har ABS-bremser og traction control (antispinn). Vi mener det heller ikke er viktig å henge seg for mye opp i hestekrefter. Ofte kan dreiemoment (newton) være vel så viktig. En sykkel med 55 hestekrefter vil oppleves som en med 85 hk, hvis dreiemomentet er høyt.

Og til slutt kjøreutstyret

Kjøreutstyr er en fellesbetegnelse for klær, hjelm, hansker og sko, samt intercom og airbagvester.  Mye av dette er utstyr som er lett å glemme eller nedprioritere, men er uhellet ute er godt kjøreutstyr ofte avgjørende.  Tenk derfor nøye gjennom hva du trenger og ikke spar penger på dette punktet.

Skinn er det sikreste man kan kjøre med, og for mange er det ikke engang et tema å kjøre med noe annet. Men det finnes mange gode jakker, bukser og dresser i Gore-Tex og i dag er det dette det selges mest av. 
Ikke glem undertøyet på kalde dager
Tidlig i sesongen og på høsten er det dessuten lurt å ha godt undertøy og det er flere fabrikanter som har egne serier med superundertøy som er spesielt utviklet for oss motorsyklister. Dette er undertøy som har egenskaper man ikke får i det superundertøyet man kjøper i vanlige sportsbutikker. Dette gjelder blant annet passform, som er optimalisert for å sitte på en motorsykkel og ikke stå oppreist eller gå.

Hansker er en viktig og enkel del av beskyttelsen

Det er lett å tenke at hansker er noe du kun trenger på kalde dager, men skulle du ha et uhell er det god beskyttelse i et par skikkelige hansker. Vår anbefaling er derfor å kjøre med hansker hele året.

Motorsykkelhjelm er mer en et plagg.

Hjelmen er det folk gjerne tenker først på når det gjelder sikkerhet. Vår anbefaling er å ikke tenke for mye på utseende eller merke i første omgang, men heller gå for komfort og vindsus. Finner du en hjelm som passer hodet ditt, er det stor sannsynlighet for at hjelmen finnes i en farge/dekor du liker, eller at andre hjelmer fra den samme produsenten også passer hodet ditt. Utvalget er stort. 

Til slutt ønsker vi deg lykke til og velkommen i klubben.

MC @ Plassen