- Detaljer
- Kategori: MC Blogg
Velg hansker med omhu!
Valg av hansker kan ofte være viktigere enn du tror. Hvem har vel ikke opplevd å fryse, svette og bli gjennomvåt av regnet. I dette temaet vil vi plukke frem noen tips som kan være smart å ta med seg neste gang du skal ut og kjøpe nye hansker.
For at du skal få en bekledning som passer for gjennomsnitt tror vi det er greit å begynne med en foret hanske. De kommer du til å trenge alle de dagene som ikke er helt sommervarme. Når du har skaffet deg et par normalt tykke hansker kan du komplettere med en tynnere sommerhanske.
Det finnes hansker i både skinn og tekstil i begge kategorier.
Ofte er hanskene foret med Thinsulate for å forbedre varmen og for deg som ofte blir for varm finnes det også hansker med kjølende for.
For deg som har tekstil-typen bør det naturlige valget være en vanntett hanske i tekstil. For å forbedre grepet brukes skinn i handflaten og som oftest dessuten forsterket med Kevlar. Fordelene med vanntett er store ettersom du da også vinner varme.
Tenk på at vanntett alltid er ett relativt begrep (som vi kommer tilbake på i en senere artikkel). Uansett hvilke fabrikat du velger får man nok si at det finnes noen grenser, hva menes det med det?, skal den vare vanntett i 100 mil i 150 på motorveien eller i 5 km i 50 km/t til jobben?
Normalt innfelt skinn av høy kvalitet er veldig bra som sikkerhetssynpunkt men regner det, blir hansken naturligvis gjennomvåt. Det kan påpekes at vått skinn har veldig dårlig rivstyrke så, skal du kjøre i regn med skinnhansker bør du anvende regnovertrekk, selvom skinnhansken har membran. Dessuten bør man tenke på at med tiden som skinnhansken tørker kommer fartvinden til å kjøle deg ned. Smører du ikke inn skinnet med jevne mellomrom blir det tørt og sprøtt og da forminskes også rivstyrken og sikkerheten betydelig. Kombinasjonen membran og skinn forekommer ofte men fungerer ikke like bra som rene tekstilhansker ettersom skinnet tar til seg vann og dermed minsker sikkerhet og varme.
Hendene sitter direkte utsatt for regnet og ved høyere hastigheter på sykkelen så kan det sammenliknes med å sitte med en vannslange spylende på deg. Hansker har dessuten mange sømmer som kan lekke.
Tenk også på at våres mennekelig refleksjoner gjør at du alltid tar imot deg med hendene. Derfor anbefaler vi deg å velge en hanske med forsterkninger i handflaten.
For å forbedre rivstyrken anvendes Kevlar, og det gjelder såvel skinn som tekstilhansker.
Det sier seg selv at man vil at hanskene skal holde sammen så godt som mulig og det blir i hvertfall bedre med Kevlar, men at det er noen hundre prosent garanti for at hansken ikke kan gå istykker ved en velt er det naturligvis ikke. Valg av materiale inkluderer også tråd og sømkvaliteten, men også størrelsevalget har en betydning.
Så en dyr hanske med god rivstyrke (kenguru), sammensydd på et bra vis, fremstår ikke som noen urimelig alternativ om du tar høyde for din sikkerhet. (Kenguruskinn er ca dobbelt så sterk som ku i samme tykkelse, slik at du får en veldig følsom hanske uten å miste noe av sikkerheten)
Høy krage er i prinsippet bedre enn kort ettersom det forhindrer trekk og vanninntrengning opp i armen. For deg som har jakke i skinn kreves det normalt litt videre krage. Dobbel kragejustering minsker risikoen i å miste hansken i en ulykkes-situasjon.
Damestørrelser har alltid vært et problem, dels for at damehender ikke er en mindre kopi av mannens, og dels for at salget av damestørrelser bare er en brøkdel av herrestørrelser. Men det vi kan bero oss med at bare et fåtall fabrikanter har våget å satse på damene.
Vi kan dele inn damenes hender i enheter som følger:
Handflatens størrelse kan du velge mellom 6, 7 og 8.
Fingerlengden kan være kort eller lang og kalles selvfølgelig K(ort) eller L(ang).
For å skille hansken fra herrestørrelse inndeles størrelsen med D(ame).
For deg med en normal-stor håndflate og normal-lange fingrer blir valget D6L, noe større handflate og korte fingrer D7K etc.
MC @ Plassen