Linker til plasser du kan kjøpe eller selge brukt motorsykler i Norge
10 tips du bør sjekke før du kjøper brukt motorsykkel
Se på dekktrykk foran og bak, og sjekk dekkenes alder og mønsterdybde
Eldre dekk enn 5 år har i nesten alle tilfeller svært mye dårligere grep enn nye dekk. Dekktrykk bør sjekkes minst en gang i måneden. Kontroller også hjullagere for slakk / lugging.
Lys
Sjekk at alle pærer lyser og at bremselys foran og bak trigges før du fysisk kjenner at bremsen tar borti. Vi ser ofte at bremselysbrytere bak er feil innstilt, spesielt når det har blitt byttet til uoriginale fothvilerbraketter.
Batteriet
Sjekk væskenivå (for syrefylte batterier) og hvilespenning (over 12.6 V)
Bremse- og clutch-væskens tilstand/farge
Ny væske er klar eller svakt gul, svært gammel væske er nesten helt sort. Evt. kan den sjekkes med en bremsevæsketester som da viser vanninnhold i bremsevæsken.
Bremseklosser
Disse er lette å sjekke, ved å lyse inn i kalipper forfra / bakfra og se an bremsebelegg-tykkelsen. Nye klosser har typisk 5 – 6 mm beleggtykkelse. Alt under 2 mm holder neppe en sesong med 10 000 km kjørt, og bremseskiver til motorsykkel er ofte dyre.
Væskenivåer på motor
Oljenivå sjekkes med nivå-sikteglass i bunnen av blokk eller peilepinne (avhengig av sykkel) med motorsykkel stående vertikalt, ikke på sidestativ. Motorer med tørrsumpsystem har egen prosedyre med varmkjøring før sjekk. Kjølevæskenivå sjekkes ved å se på kjølevæsketanken som alle væskekjølte motorsykler har, den er merket med maks og min. Etterfylles med væsker etter fabrikantens spesifikasjoner.
Kjeder og drev
Sjekk tilstand og stramming, og smør det opp. Hvis du ser tegn til at kjede eller drev er utslitt, bit merke i at nyere kjeder til større motorsykler kommer kun med lås til å klinkes og er derfor vanskelig å gjøre hjemme.
Dempere og forgafler
Synlig oljesøl sier seg selv. Hvis en brukt motorsykkel synker sammen mer enn 1/3 av fjæringsveien på egenvekt er ofte fjører slitne. Da vil en hard nødbrems lett få forgaffelen til å bunne og ikke kunne ta imot dumper under maks brems, med tap av veigrep som resultat.
Styrelager
Styret skal gå lett fra side til side, ingen hakk skal kjennes med hjulet løftet fra bakken og det skal være riktig forspent for å hindre slakk. Risting i styret i fart ved motorbrems er et sikkert tegn på for løst eller dårlig lager.
Motorens gange
Unormale lyder du ikke har hørt før, er selvforklarende. En korrekt innstilt motor både starter og går jevnt og uten poffing, hosting eller nøling på alle turtall, alle temperaturer og alle grader av gasspådrag.
© MC Plassen