Back to Top
 
 
 
 
 
 

Vestfold & Telemark

Vestfold og Telemark var to norske fylker. Det ble i 2020 slått sammen med Telemark til Vestfold og Telemark fylke.

Vestfold har en unik samling av steinkirker fra middelalderen – 21 i alt. Det finnes også en stavkirke: Høyjord i Andebu. Strandlinjen er cirka 980 kilometer, hvorav 350 kilometer på fastlandet og 630 kilometer på de 1 407 øyene i skjærgården. Numedalslågen, som i Vestfold renner gjennom Larvik kommune, er en av Norges fem mest lakserike elver.

Vestfold har hovedsakelig sommerturisme. Mye av trafikken går til kystkommunene langs Oslofjorden, som har høye konsentrasjoner av hytter og ferieanlegg. Blant Vestfolds mange turistattraksjoner foruten kysten og skjærgården utenfor kan nevnes Borrehaugene, Nord-Europas største gravhaugfelt fra vikingtiden, de godt bevarte bygningsmiljøene i Åsgårdstrand og marinebyene Horten med Karljohansvern og Stavern med Fredriksvern, rullesteinsrøysene på Mølen, ruinene av Tunsberghus på Slottsfjellet i Tønsberg og Hvalfangstmuseet i Sandefjord.

Telemark fylke omfattet Skagerrak-kysten fra Gjernestangen, det gamle Rygjarbit som skilte mellom Østlandet og Vestlandet, til Håøya i Langesundsfjorden, videre Skiensvassdragets nedbørfelt og øvre del av Nidelvas nedbørfelt (Nissedal og Fyresdal). Telemark danner på mange måter en overgang til Sørlandet og Vestlandet, både geografisk, topografisk, kulturhistorisk og språklig. 

Viktige turistmål finnes så vel i høyfjellet som ved kysten. I en spesiell stilling står den livlige sommertrafikken på de kanaliserte vassdragene som fører fra Skiensfjorden helt til Dalen ved vestenden av Bandak, Skien-Norsjøkanalen og Bandak-Norsjøkanalen, som sammen utgjør Telemarkskanalen.

Viktige turistmål i fjellet er de sørøstre delene av Hardangervidda, Lifjell og Blefjell. På Rjukan fører Krossobanen til Gvepseborg med praktfull utsikt til Gausta; på Vemork finnes Norsk Industriarbeidermuseum. Bø Sommarland var i 2019 Skandinavias største vannpark.

Telemark har to stavkirker, Heddal og Eidsborg. Heddal stavkirke er Norges største. Middelalderkirker i stein finnes en rekke steder, blant annet Gjerpen, Kviteseid og Bø gamle kirker, i Seljord og i Sauherad og Nes.

Morgedal markedsføres som «skisportens vugge». Byene langs kysten, blant annet Kragerø og skjærgården utenfor har stor trafikk i sommermånedene. I juli 2015 ble Rjukan-Notodden industriarv oppført på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv. Telemark Museum omfattet Porselensmuseet, Henrik Ibsens og Theodor Kittelsens barndomshjem og de herskapelige boligene til 1814-minister Niels Aall: Ulefos Hovedgård og Søndre Brekke i Brekkeparken. Telemark Museum hadde avdelinger i fem kommuner, på Ulefoss i Nome, i Skien, i Porsgrunn/Brevik, i Langesund, i Bamble og i Kragerø.

 

 

Dalen

Utskrift Utskrift

Det blir det hevdet at Telemark er Norges beste fylke for oss på to hjul. Flottest av alt i Telemark er kanskje Dalen som ligger vest i fylket. Hvis du kommer fra Oslo, så kan du ta av sørover fra E134 ved Brunkeberg, kjøre via Kviteseid og Vrådal til Dalen. Tettstedet Dalen ligger så lavt som 72 meter over havet selv om det befinner seg langt inn i landet, mens fjellene rundt er på nesten 1000 meter.