Motorsykkelførere er de mest sårbare trafikantene. Dette er en grunnleggende informasjon om viktigheten av å ha sertifisert hjelm som leverer maksimal beskyttelse på veien. Innholdet er en oversikt over hvorfor det er viktig å bruke hjelm og fungerer som en guide til førere ved valg av passende hjelm ved å indikere hva du skal se etter når du kjøper en hjelm til deg selv eller passasjerene.

De fleste motorsyklister som blir skadet får hode- eller nakkeskader. Det skal små hastigheter til for at skadene kan bli betydelige. En kollisjon i 50 km/t tilsvarer et fall fra 9,7 meters høyde. Hjelmen opptar store deler av energien i et sammenstøt.

Det viktigste ved valg av hjelm er at du velger en hjelm som sitter godt på og at formen på hjelmen passer ditt hode. Hjelmen skal ikke kunne dras over hodet hvis du tar tak i hjelmen bak og fører den fremover. Hjelmen skal heller ikke kunne beveges fra side til side når hodet holdes stille. Normal levetid på en hjelm er mellom 2 og 5 år. Husk også på at hakerem, hakeremsfester og hakeremslås bør skiftes ut med jevne mellomrom.

Hvorfor bruke hjelm?

Det er påbudt å bruke hjelm for alle som kjører eller er passasjer på motorsykkel i Norge. Hjelmen skal tilfredstiller internasjonale ECE-krav. (Du finner da et E-merke innsydd i hjelmen.) Hjelmer som er laget til andre formål, som slalåmhjelmer o.l., er ikke godkjente som motorsykkelhjelm.

En motorsykkelulykke kan føre til hodeskader, enten gjennom direkte kontakt med harde gjenstander eller som et resultat av overdreven akselerasjons-retardasjon.
De fleste traumatiske hjerneskader er lukket hode skader, når det ikke er åpent sår. Når hodet treffer fortauet eller bakken, vil hjernen din komme til å gå fremover, slå opp mot beinene inni hodeskallen. Det kommer til å deformeres. Det kommer til å strekke og rive nervefibre. Revnene kan ikke leges. Når du mister en hjernecelle, er det ingen erstatning for den. Det er her permanent skade som oppstår.

Faktisk blir folk som har hatt en slik ulykke og overlever ofte ikke helt 100%. De kan har mistet litt intelligens, og kapasiteten til å ta vare på seg selv på grunn av skadene systemet som styrer musklene deres.

Bruk alltid hjelm når du kjører motorsykkelen, og pass på at passasjeren din har på seg en også.

Det er ingen kur mot hjerneskade. En hjerneskade er for alltid. Strategier for å håndtere handikap kan læres, men den eneste effektive tilnærmingen til å håndtere hodeskader er forebygging, ikke la skaden oppstå i utgangspunktet. Det hele er en konsekvens av en ubeskyttet hodeskalle som ikke kan tåler støtet. Den beskyttende hjelmen er designet for å minimere risikoen for alle slags hodeskader.

Så hvordan velger jeg en passende hjelm?

Det viktigste ved valg av hjelm er at du velger en hjelm som sitter godt på og at formen på hjelmen passer ditt hode. Hjelmen skal ikke kunne dras over hodet hvis du tar tak i hjelmen bak og fører den fremover. Hjelmen skal heller ikke kunne beveges fra side til side når hodet holdes stille. Normal levetid på en hjelm er mellom 2 og 5 år. Husk også på at hakerem, hakeremsfester og hakeremslås bør skiftes ut med jevne mellomrom. I tillegg anbefales det at kinnstroppen er festes komfortabelt og etterlater bredden på pekefingeren mellom stroppen og haken.

Bruk bare motorsykkelhjelmer som er godkjent i henhold til EUs forskrift 22

Motorsyklister er pålagt å bruke hjelmer som er i samsvar med en sikkerhetsstandard som foreskriver streng testing. Slike standarder blir vedtatt for å sikre at hjelmer som er tilgjengelige på markedet beskytt hodet tilstrekkelig i en ulykke. EU`s forskrift nr. 22 - også kjent som ECE 22 - er den mest respekterte og brukte reguleringer i verden, og godkjent av mer enn 50 land.

ECE 22 definerer hva produsentene må gjøre for å produsere og teste en effektiv motorsykkelhjelm.

Hvordan gjenkjenner jeg FN-forskrift nr. 22-kompatible motorsykkelhjelmer?

Hjelmen og visiret må ha typegodkjenningsmerket. En hjelm som er godkjent etter ECE 22 skal vis en Stor E i en sirkel etterfulgt av et tall som representerer landet hvor sertifiserte myndighet ga sin godkjenning. Dette blir fulgt av en serie med tall og bokstaver som representerer spesifikasjoner om typegodkjenning, godkjenningsnummer og produksjons serienummer.

 • E = ECE 22-05
  Sertifisert av 2 = French Authority;
 • 051018 = ECE 22-05 + Godkjenningsnummer 1018 utstedt i Frankrike;
 • P = "Beskyttende", dvs. hakestang testet og godkjent som en beskyttende helhjelm;
 • J = selv om det ikke er synlig i dette eksemplet, ville for forekomst betegner godkjenning med åpent ansikt i "Jet" -stil;
 • 320678 = Kontrollnummer for batchtest - identifiserer produksjonsbatch som testresultatene er tilgjengelige for

Hvordan og hvorfor en hjelm fungerer

Ulike hjelmer gjør forskjellige ting. Det er hjelmer for bygg og industri, ishokey til idrettsutøvere og Kevlar®-hetter for militære. Ingen er utskiftbare.
Motorsykkelhjelmer er veldig sofistikerte og spesialiserte for aktivitet. De er utviklet nøye og vitenskapelig over flere år. Fire grunnleggende komponenter jobber sammen for å gi beskyttelse i motorsykkelhjelmen:

 • Et ytre skall
 • Slagabsorberende foring
 • Komfort polstring
 • Et godt oppbevaringssystem.

Det vi først ser er det ytre skallet, vanligvis laget av en eller annen form for fiberforsterkede kompositter eller termoplast som polykarbonat.
Dette er tøffe ting, men det er designet og ment å komprimere når det treffer noe hardt. Den handlingen sprer energi fra virkningen til minske kraften før den når hodet, men den virker ikke alene for å beskytte deg.

Inni skallet er den like viktige støtdempende foringen, vanligvis laget av ekspandert polystyren (ofte tenkt som Isopor). Dette tette lag putene og absorberer støt som hjelmen stopper og hodet ditt vil fortsette å bevege seg.
Både skallet og foringen komprimerer hvis de blir hardt, spre kreftene av støt i hele hjelmmaterialet. Jo mer slagkraft avbøyd eller absorbert, jo mindre er det for å nå hodet ditt og
hjerne og gjøre skade. Noen hjelmskall laminerer ved støt. Andre kan sprekke og knekke hvis de får en alvorlig treff; dette er en slik en hjelm fungerer for å absorbere sjokk. Det gjør sin tiltenkte jobb. Innvirkende skade fra et treff på den ikke-spenstige foringen kan være usynlig for øye; det kan se normalt ut, men det kan endre beskyttelsesverdi igjen og
bør byttes ut.
Komfortpolstringen er det myke skum-og-klut-laget som sitter ved siden av til hodet ditt. Det hjelper deg med å holde deg komfortabel og hjelmen passer godt. I noen hjelmer kan denne polstringen til og med tas ut for rengjøring.
Hakestroppen, er veldig viktig. Det er den en brikke som holder hjelmen på hodet i et brak. En stropp er koblet til hver side av skallet. Hver gang du tar på hjelmen, fest stroppen ordentlig. Det tar bare noen få sekunder. Å kjøre uten at hjelmen din var sikret ville være like tvilsom som kjøring uten sikkerhetsbeltet festet.

Den første tingen du kjøper når du planlegger å kjøre motorsykkel for første gang er hjelmen din.
I det minste er det hva du gjør hvis du er smart. En hjelm vil være mer enn å beskytte for støt. Den vil også beskytte deg mot vind, regn, snø, veiskritt og støyforurensning; forhindrer at du får øreverk. Moderne hjelmer kan til og med strømme musikk og GPS-navigasjon. De fleste moderne hjelmer som er laget i dag gir en overlegen beskyttelse sammenlignet med hjelmer fra 10+ år siden. Mange fremskritt har skjedd de siste årene som har gjort hjelmene tryggere og mer funksjonsrike. Avanserte materialer, for eksempel karbonfiber, forbedret optikk i visir og nye sikkerhetsmekanismer (for eksempel MIPS, multidireksjonalt beskyttelsessystem) som drar full nytte av datamaskinassistert design.


Kjøpe veiledning

Hva du skal se etter når du handler hjelmer

Å kjøre sykkel er kunst, og vi anbefaler at alle motorsyklister, uansett om du bare er i starten eller har kjørt i flere år, plasserer sikkerheten øverst på listen når du ser på nye hjelmer. Selvfølgelig er det mange andre viktige elementer du også bør ta hensyn til: passform, komfort, pris og hjelmtype er nesten viktige.
Vi tenker oss ut fra at du er relativt ny på motorsykler og kjøreutstyr; flere avanserte førere som leter etter informasjon om det beste utstyret, bør sjekke anbefalingene for hver hjelmtype.

Pris

Selv om pris ikke skal være den viktigste faktoren som dikterer hjelmkjøpet, er det sjelden at vi får luksusen til å handle uten begrensninger av budsjettet. Prisen på en hjelm påvirkes av flere ting, for eksempel materialene som brukes, integrert teknologi, sertifiseringer , og merkevare. Det er noen andre immaterielle ting også; Arai-hjelmer er for eksempel alle håndlagde, og deres enkle utførelse i forhold til sammenlignbare hjelmer gjenspeiler det.
Hvis du er nybegynner med å kjøre motrosykkel, er det fornuftig å bruke rundt 3000,- på en hjelm. 3000,- kroner gir deg en flott hjelm til en pris som ikke skal forårsake angst hvis du ved et uhell mister den.
Der prisen virkelig kan klatre er når du kommer inn på hjelmer designet for racing eller andre spesialiserte applikasjoner. En racinghjelm laget av karbonfiber, mens den er mye lettere enn en tradisjonell hjelm, vil ha en prislapp som samsvarer med de eksotiske materialene som brukes. En god tommelfingerregel å følge er å bruke nok til å beskytte hodet, men ikke så mye at du trenger å trekke deg tilbake fra annet utstyr. 

Sikkerhet

Det første og fremste formålet med hjelmen din er å beskytte hodet i tilfelle en ulykke. Hvis det er et område du ikke bør gå på akkord med, er det sikkerheten. Du vil ha en kvalitetshjelm som gir deg den beskyttelsen du trenger. Som et minimum må hjelmen tilfredsstille lokale forskrifter. I EU er det ECE - Economic Commission for Europe. Hjelmer som har ECE-godkjenning er trygge og lovlige. Hvis du ønsker å sikre at hjelmen din gir maksimal beskyttelse, vil du imidlertid også se etter SNELL-sertifisering. SNELL er en ideell, uavhengig organisasjon som er mer grundig og streng i testingen. Hjelmer som mottar SNELL-sertifisering har vist seg å være trygge; SNELL-sertifisering legger imidlertid ofte noe til prisen på en hjelm. 

© MC Plassen